Занимания за деца вкъщи

През продължителния престой вкъщи са ни нужни малко разнообразие, цвят и музика, за да се разсеем и да снижим нивата на напрежение. Да се опитаме да вземем най-доброто от създалата се ситуация и да се порадваме на времето вкъщи с любимите си хора! Наред с четенето на книжки (електронни книги за деца) и настолните игри открихме още няколко интересни, образователни занимания за деца, с които можете да разнообразите ежедневието и да научите нови неща.

Космос

За почитателите на космоса препоръчваме едно вълшебно място, където могат да се открият триизмерни галактики, слънчеви системи и планети.

Разбира се, на страницата на NASA можете да откриете видеа, които ще бъдат интересни както за децата, така и за Вас. Животът на космонавтите в безтегловност, планетите и техните спътници – все любопитни теми.

 


Музика и приказки

В „Грамофонче“ и “Амбиция” ще откриете много песнички и приказки, презаписани от грамофонни плочи. Те ще дадат глътка въздух на родителите от общата игра и ще откъснат децата от екраните . Нашите любими приказки са „Котаракът в чизми“ и „Пипи дългото чорапче“. Ще ги откриете тук:

“Амбиция”

“Грамофонче”


Да майсторим с ръце!

1. Помните ли гривните на приятелството?  Ако разполагате с конци, ще можете да направите красиви пъстри гривни. Стъпките можете да си припомните тук:

 

 

2. На страницата на принтери “Brother” открихме различни хартиени фигури за сглобяване, задачки, с които да научим часовника, планети за оцветяване и други подходящи занимания за всички възрасти. Много от компаниите за принтери предлагат интересни безплатни материали, може би ще откриете и други подобни занимния за деца вкъщи.

Креативен център

 

 

3. Една страхотна идея за направа на “шлайм” с хранителни продукти:

-25гр. чия

-150мл. вода

-хранителни бои

Микстурата се оставя да престои една нощ в хладилника и се добавя нишесте, докато материалът спре да лепне по пръстите.

https://www.instagram.com/p/B0uxoYQlgVE/

 

4. Картончетата от тоалетна и кухненска хартия са източник за много креативни идеи . Използвайте въображението си или пък се вдъхновете от хилядите примери онлайн. Ние за късмет разполагаме с книжка и успяхме да сглобим жабка и лъв, които веднага се превърнаха в герои от нашия домашен куклен театър!

5. На линковете по-долу ще намерите много идеи, както и безплатни картинки за сваляне и принтиране. Дори да нямате принтер вкъщи, съм сигурна, че ще откриете вдъхновение за приятни занимания.

Нашите любими са печатите със зеленчуци, водните кончета от щипки и маските за оцветяване и изрязване.

https://mrprintables.com/farm-animal-finger-puppets.html

https://www.firstpalette.com/craft/clothespin-dragonfly.html

занимания за деца

6. В страницата на “Крокотак” има толкова много идеи, че не бихме могли да опишем всички. Групирани са по тип занимание, а има и много за принтиране. Хареса ни страничката с експериментите.

  експерименти за децаексперименти за деца


Сетива

Игра със сетива за децатаИгра с аромати и вкусове

Всеки вкъщи разполага с различни чайчета и подправки. Поднесете ги под нослетата на децата, докато са със затворени очи и нека те да отгатнат дали усещат аромат на плод, подправка или чай. Същото е с вкусовете. Ние експериментирахме с какаови бобчета, цветове от лавандула и мурсалски чай.


Виртуална разходка

онлайн музей за деца онлайн музей за деца

1.Едно вълшебно място от Япония. Не можем да го посетим, но определено ще впечатли и децата.

Teamlab 1

Teamlab 2

Teamlab 3

2. БНР написа статия, споменавайки всички български музеи, в които можем да направим виртуални разходки. Ще ги откриете тук.

3. А тук можете да се разходите в световноизвестни музеи.


Театър

онлайн театър за децаВсяка неделя можете да гледате онлайн театър за деца подготвен от Театър Васил Друмев – Шумен.

 

 

 


Архитектура

Как да си направим само с лист и химикал цяло градче? Във видеото на Детската Архитектурна Работилница са ни показали стъпките.


Движение

йога за децаНе забравяйте да се движите! Можете да правите загрявка и йога с тренировките на Йоана за деца. Много се радвам, че ги открих! Изключително зареждащи, забавни и лесни за изпълнение. А са и на български език.

 

 


Лист и химикал – игрите от нашето детство

Игра с лист и химикалИгра с лист и химикалОткрих много игри за разпечатване, подготвени от издателство „Клевърбук“.  Ако нямате възможност да ги принтирате, можете да си припомните как става. Има и видеа. Припомнете си тези забавни занимания за деца и възрастни тук.

 

 


Онлайн занимания- самостоятелни занимания за деца

Музейко онлайн1. “Музейко” организира “Музейко вкъщи” с ежедневни видеа наживо в 15:00часа. Гледайте ги тук.

 

 

 

образователна апликация за деца2. Играта “Праводач” има за цел да запознае децата с това как функционира държавата ни. Какво прави президент​ът​? Как се приема един закон? Тези въпроси са обяснени по много достъпен начин. Предназначена е за деца над 10 години, но от личен опит знам, че и за по-малките е интересна. Макар да не разбират всичко, те започват да се интересуват и да задават въпроси.

 

 

3. Природонаучният музей към БАН организира интересни онлайн лекции за ученици. На 24 март 2020 от 11:00 часа гл. ас. д-р Латинка Христова ще разкаже за “Изгубеният свят на българските динозаври”, разкрит от изследванията на българските палеонтолози. Презентацията е подходяща за гимназиален курс на обучение и е достъпна през линка: https://us04web.zoom.us/j/355952564?status=success


Ролеви игри

Занимания за деца детективиДетективи

Как да четем скрити послания и да снемаме отпечатъци, както и още много други трикчета на тази пприключенска професия ще научите от видеото тук.

Магически трикове

Във видеото, което открихме са обяснени много простички магически трикове, които могат да се изпълнят от деца. Все пак имайте предвид, че триковете с кибрит е по-добре да се направят от възрастен.


Букви и цифри

табла с буквитабло с цифри за децаКрасивите табла на Гергана Боева са източник на много креативни идеи за занимания с деца! Разказахме Ви за нея в рубриката “Другите роли на мама”, но тя не спира да твори, за това ще Ви държим в течение на всичко ново, което излезе изпод нейната вълшебна четка. Можете да изтеглите новите пролетни цифри тук.


Ще се стремим ежедневно да добавяме и обновяваме статията и ще сме много радостни да споделите и Вашите занимания вкъщи!

Всички снимки са собственост на съответните представени сайтове.

Gabriela

Gabriela


Коментари

One Response

Вашият коментар

Абонирай се за нашия бюлетин

Този уебсайт използва бисквитки, за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако искате да разберете повече по темата можете да прочетете нашата “Политика на поверителност“, както и “Общи условия“, съобразно регламента за GDPR, който е в сила от 23 май 2018г.