Невидимо мастило

Времето, прекарано изцяло вкъщи, без дългите разходки и веселите игри навън, е изтощително не само децата, но и за родителите. Сигурно вече сте чули безброй пъти от Вашите деца фрази като „Скучно ми е!“, „Кога ще мога да изляза?“, „Какво да правя вкъщи?“, „Искам интересно занимание!“,  а при всяко Ваше предложение за някоя от обичаните игри (играни през последните дни десетки пъти), срещате нулев ентусиазъм.

Да, наложените мерки към момента трябва да се изпълняват; родители, учители, съседи, баби и дядовци, дори домашните любимци са изправени пред предизвикателството на стоенето вкъщи.

Като родител осъзнавам колко е трудно да се измисли нещо ново, което да е WOW и поне за някаква част от времето да предизвика усмивки и искрено забавление за децата, а за родителите спокойствие и възможност да работят от вкъщи.

Затова се заех да намеря забавни неща, които децата да могат да правят, които хем са „готини“, но и с които могат да научат нещо ново и да предизвикат интереса им, а защо не и да се превърнат в ново хоби?!

Безспорен факт е, че всички деца обичат мистериите, експериментите и загадките. Ето няколко страхотни идеи от сайта https://kare18.ru/, с които не само ще разнообразите деня на децата си, а със сигурност ще ги впечатлите.

Играйте с детето си като таен агент и създайте своето невидимо мастило.

Ще Ви трябва:

 • Половин лимон
 • Лъжица
 • купа
 • Памучен тампон
 • Бяла хартия
 • Лампата

Инструкции:

 1. Изстискайте малко лимонов сок в купа и добавете същото количество вода.
 2. Потопете памучен тампон в сместа и напишете нещо на бяла хартия.
 3. Изчакайте сокът да изсъхне и стане напълно невидим.
 4. Когато сте готови да прочетете тайното съобщение или да го покажете на някой друг, нагрейте хартията, като я държите близо до електрическа крушка или огън.

Обяснение

Лимоновият сок е органично вещество, което се окислява и става кафяво при нагряване. Разреденият лимонов сок във вода прави трудно да се забележи на хартия и никой няма да знае, че там има лимонов сок, докато се затопли.

Други вещества,   които работят на същия принцип:

 • портокалов сок
 • мляко
 • сок от лук
 • оцет
 • вино.

Сподели с приятели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

Разгледайте и останалите публикации

Gabriela

Gabriela


Коментари

Вашият коментар

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on email

Последни публикации

Последвайте ни

Абонирай се за нашия бюлетин

Този уебсайт използва бисквитки, за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако искате да разберете повече по темата можете да прочетете нашата “Политика на поверителност“, както и “Общи условия“, съобразно регламента за GDPR, който е в сила от 23 май 2018г.