Книжка за всяко дете

Замисляли ли сте се какво да правите с книжките, които Вашите деца израстват? Те могат да бъдат продадени или подарени, а защо не и дарени…

Една от нашите каузи е да популяризираме четенето сред децата, като го направим достъпно и интересно. Когато дарим детски книжки в най-близкия клон на библиотека или читалище, максимален брой деца ще могат да се възползват и да я прочетат.  Читателската карта за една година е на достъпната цена от четири лева. Така няма да има значение дали мама и татко могат да отделят от семейния бюджет достатъчно, за да купят много и разнообразни книжки.

Първата стъпка в нашата кампания е да насърчим даряването на нови издания на детски книжки на най-близките библиотеки. 

Тук можете да откриете читалището, което е най-близо до Вас:

https://www.sofia.bg/places-for-culture/-/asset_publisher/hOUy15caOF5h/content/citalisa-i-bibliote-1?inheritRedirect=false

Втората стъпка е да насочим вниманието на хората към читалищните библиотеки – местните просветни центрове.  Макар и да нямат голямо финансиране, хората, които работят там, са много отдадени и се опитват с любов да създадат приятно културно пространство, което да посреща малки и големи.

Какво целим?

Би било чудесно, ако всяко читалище разполага с детски библиотечен кът, където децата да беседват, да се провеждат четения и рецитали, както и актьори да разиграват кратки сценки от приказки. Нека си представим този кът спретнат, светъл и  уютен. В идеалния вариант, в този кът ще можем да се запознаем с най-новите книжки на пазара, както и с всички съвременни скъпоструващи развиващи материали и игри, напр. по методите „Валдорф“ и „Монтесори“. Това красиво пространство ще е достъпно за много деца, защото нашите просветни благодетели от предишни поколения са се погрижили да има читалища във всеки квартал.

Може би ще изглежда така:

Снимка: http://www.elevatearch.com/

Как ще реализираме това наше желание?

С общи усилия! Ще започнем промяната съвместно с управата на читалище „Добри Чинтулов -1935“.  Ако смятате, че идеята е добра и вярвате, че може да се материализира, ни подкрепете чрез доброволчество, дарения, или като популяризирате каузата.  Свържете се с  инж.  Методи Крумов, секретар на читалището, който ще Ви разкаже повече подробности за начинанието ни!

В този контекст направихме кратко интервю с Весела Симеонова – библиотекар в читалище „Добри Чинтулов  1935“

ИНТЕРВЮ


Здравей, Весела, как избра да практикуваш професията „библиотекар“ в читалище?

Истината е,че от съвсем ранна възраст, книгите винаги са били неразделна част от ежедневието ми. Така че, когато дойде време да избирам какво да уча, а в последствие и да работя, профисията библиотекар вече ме беше избрала. А в нашето читалището  съм читател  от дете и някак си най-естествено се получи, да започна работа именно там.

Има ли при Вас много абонаменти на дечица? На каква възраст са те?

Има доста дечица записани в библиотеката, а има и такива, които взимат книжки на картоните на родителите си или бабите и дядовците си.Те са предимно в училищна възраст.Разбира се, има и по-малки читатели, които просто обичат да седят в библиотеката при книжките и някой да им чете.

Често ли се случва книги да не бъдат върнати?

Слава богу, не ми се случва често. Ако случайно книжката е била загубена или повредена, практиката на читалището е да се възтанови, като се закупи от читателя съответната книга.

Какво е най-нужно за библиотеката: нови книги, ремонт на помещенията, нови мебели?

Ние сме едно от малкото читалища в София, а и в страната, в което се отделят доста  средства за закупуване на нови книги, за което съм много благодарна на настоятелството и на членовете на читалището. Получаваме и доста дарения от хората в квартала. Материалната база е стара и амортизирана и има нужда от основен ремонт. Въпреки това, всяка година читателите се увеличават и ние се опитваме да направим библиотеката уютно и приятно  място за тях. За съжаление всичко опира до пари, които както знаем, за култура никога не достигат.


 

Сподели с приятели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

Разгледайте и останалите публикации

Gabriela

Gabriela


Коментари

Вашият коментар

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on email

Последни публикации

Последвайте ни

Абонирай се за нашия бюлетин

Този уебсайт използва бисквитки, за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако искате да разберете повече по темата можете да прочетете нашата “Политика на поверителност“, както и “Общи условия“, съобразно регламента за GDPR, който е в сила от 23 май 2018г.